Vårda båten

Vårda båten är nödvändigt speciellt inför vinterhalvåret. En båt blir sliten av vindar, väder och sol. Det finns många handböcker man kan låna på biblioteket, men också flera bra tips på internet som kanske går lite snabbare om man har bråttom. Några saker som en båt skall vara med på inför vintern är att kapellet skall städas, luckor och vinschar kanske behöver bytas ut, motorn behöver lämnas in för service, kolla över propellrar och propelleraxlar, kolla lamineringar, fixa båt-golvet om det gått sönder under sommaren, seglen skall rengöras, motorvård skall göras och rengöring av maskin, kolla över elen, tänk på vilken vinterförvaring som är bäst och måla det som behövs. Många fler saker går att fixa för att vårda båten och detta var några av dem.

Allt beror på vilken storlek man har på båten så kostnaden varierar från båt till båt. Sen beror mycket på vilken motor det är och vilket material den är byggd i. Glasfiber är det material de flesta båtar är byggda av. Man skall rengöra plasten och putsa den så håller den sig fräsch. Träbåtar skall fernissas eller lackas regelbundet varje år, helst med flera lager så det blir bra. Olja skall bytas i motorn precis som på en bil och motorn skall inomhus så att den inte fryser sönder.

Man skall läsa motorns instruktionsbok noga om detta. Masten på segelbåtar skall ses över och det görs oftast på våren innan sjösättning. Seglen kan man lämna till en segelmakare om de gått sönder. Kapellet likaså, men det lämnar man till kapellmakaren istället.

På botten av alla båtar sitter offeranoder och de måste kollas noga och bytas vid behov. De skyddar mot strömmar som är galvaniska. De kan vara av olika material beroende på vilket vatten man färdas i mest. Om man vill bottenmåla en båt så skall det göras varje år. Man kan tvätta båten från bryggan för det mesta med särskilda borstar gjorda för just det ändamålet. Här finns många miljövänliga alternativ man kan gå in på Båtmiljö.se för att kolla på. Om man inte har lust att fixa sin båt själv för den årliga servicen kan man lämna den till proffs som jobbar med detta.

Man måste vårda sin båt

Man måste vårda sin båt
Man måste vårda sin båt

Man måste vårda sin båt om den inte skall ta skada eller förfalla. Det är ju extra viktigt med en båt som ju flyter omkring på vattnet att den inte blir skadad för då kan den sjunka i allra värsta fall. De nya båtarna idag har en skyddande hinna som kallas “gelcoat” som skyddar både mot UV-strålning och saltvatten. Man skall aldrig använda starka kemikalier utan hålla sig till milda schampon särskilt gjorda för båttvätt. Väldigt svåra fläckar skall det provas väldigt varmt vatten på först innan man går på med något annat. Vaxa sist och lackförsegla den. Den blir då jättesnygg! Töm toaletten innan vinterförvaringen och töm ur vattnet ur vattenlåset. Då slipper man mögelangrepp. Det finns en bra bok som heter “Vårda din plastbåt: renovering och underhåll” som rekommenderas varmt av många båtägare. En bra investering som kostar cirka 200 kronor.