Tre hälsofördelar när du är vid havet

Forskning visar att ljudet som skapas när vågor slår mot kusten har en lugnande effekt på din hjärna och sänker dina stressnivåer och ditt blodtryck. Att slappna av på ett sånt sätt kan hjälpa dig att återhämta dig under längre perioder av stress eller o du bara vill koppla av för en stund. Att vara i havsvatten har också positiva effekter. När du flyter i havsvatten åker blod från dina ben upp i din kropp närmar ditt hjärta eftersom vi inte längre står uppåtvända. Friskt blod pumpas då runt i överkroppen vilket ger mer syre till hjärnan, det är därför du känner dig mer alert och aktiv när du har badat. Havet har verkligen massor av hälsoeffekter. Men vi börjar med tre av våra favoriter.  

Frisk luft när du ska sova

Frisk luft när du ska sova
Frisk luft när du ska sova

Har du alltid undrat varför vi sover så mycket djupare efter en dag på stranden? Det beror på havsluften. Havsluft är fullpackat med hälsosamma negativa joner som hjälper vår kropp att absorbera syre. Negativa joner hjälper också att stresshormonet serotonin balanseras ut. Det är därför du efter en semester kan känna dig mer fokuserad, avslappnad och full med energi. Så nästa gång du planerar din semester gör det med din båt så att du kommer hem med inget annat än massor av energi.

Sol för att må bra-faktor och din hud

När vi ligger på stranden värmer solen upp våra kroppar och påverkar vårat belöningssystem vilket släpper ut endorfiner – naturliga hormoner i kroppen som hjälper oss att slappna av och känna oss mindre stressade. Det är även så att så att lagom mängder av sol kan vara bra för vissa hudutslag som kan visa sig på armbågarna, knäna och huvudet. Det beror på att UV-strålning är ett vanligt läkemedel som används för just problem med hudsjukdomar. Det beror på den ytterst låga nivån av strålning som kommer från UV-strålar hjälper att torka ut huden, och därmed få bort de gamla och döda hudcellerna så att nya kan ersättas.  Om du har hudproblem över större områden på kroppen kan en doktor rekommendera ljusterapi för att hjälpa kroppen att besegra sjukdomen. Du står då under ultraviolett ljus. Men mot hudsjukdomar hjälper även bad i salt. Och vad innehåller vanligtvis mycket salt? Jo, just havsvatten. Därför är det idealiskt att bada i havsvatten om man har hudproblem, inte bara för solen utan även för saltet som hjälper huden att få bort sina problem. Solen och salt är alltså två riktiga mirakelkurer som går att använda mot alla möjliga problem!

Det är skönt

Det är också väldigt skönt att komma bort från alla vardagens måsten och bara ge sig iväg på en resa med sin båt. Kombinationen med de gungande vågorna och att man vet att man inte behöver göra någonting alls förutom just det man vill har även det en lugnande effekt. Vi alla människor är programmerade så att vi behöver koppla av ibland. Och att göra det på båten är bland det bästa som finns.