Tävla med din båt

Vi presenterar några av de mest populära och viktigaste seglingarna i världen. Den här artikeln är en lista över några av våra favoritvärldstävlingar. Men om du vill veta mer om segelbåtracing och regatta rekommenderar vi att du läser den här artikeln.

52 Super Series

Första stoppet för det fem veckor långa TP52-loppet är D-Marin Mandalina, en certifierad superyacht marina i Šibenik, Kroatien. Snabba, lätta, högpresterande individer i 13 lag ska tävla i tio realtidsvindtävlingar och kustbanor från maj till september. Serien utvecklades av Quantum Racing, Azzurra och Rán Racing 2012 med strikta regler som definierar fartygsegenskaper, och den blev snabbt världens ledande Grand Prix racing-krets. Kolla gärna upp 52 Super Series officiella webbplats.

Italien, Tyskland, Frankrike och Luis Vuitton Cup

En av de största och mest besökta världsregattorna äger rum i Medelhavet varje år i Triestebukten, Italien i oktober sedan 1969. Den samlar cirka 2000 båtar (för vilken den kallas för den mest trånga regattaen), 25 000 sjömän och 250 000 åskådare. Sjömän tävlar om Barcelona Trophy, och många andra, i en 15-mil fyrsidig fast mark kurs. Det som är speciellt med denna regatta är att den erbjuder ung styrman i åldern åtta till 15 att också tävla. Drake och vindsurfare tävlar också i de högsta hopp och knep och når topphastighetskategorier. På land kan man njuta av mat, dryck och olika typer av konst.

Italien, Tyskland, Frankrike och Luis Vuitton Cup

Den största segelevenemang i världen har cirka 5000 sjömän, 2000 fartyg och tre miljoner människor varje år. Det äger rum i Kiel, Tyskland under den sista veckan i juni. Detta skeppsmästerskap har olympiska, internationella och offshore-klasser. Centrum för sportaktiviteter är den olympiska hamnen i Schilksee. Du kan njuta av Tysklands högsta fartygskonvention, gratis musik från populära band och avsluta festen med fyrverkerier kl. 23 på söndagen avfyrat från en kaj.

Regatés Imperialés (Imperial Regattas) är det en av de yngsta världsregattorna från och med 2003. Det äger rum i maj i Ajacciobukten, Frankrike, och är främst känt för sin anmärkningsvärda skönhet. Denna båttävling är ett av de viktigaste kulturella evenemangen på ön och är en introduktion till segelsäsongen. För att få bästa utsikt bör man vara på en annan båt. Varje år tävlar cirka 30 båtar, som Firebird, Moonbeam och Lulu, om kul och priser. Det finns ingen inträdesavgift, men en frivillig donation till Société Nationale de Sauvetage en Mer, en av organisationspartnerna.

I USA, ända sedan det första loppet av Louis Vuitton Cup 1983 blev det en del av urvalsserien att vinna rätten att bli utmanaren för America’s Cup. Det är här endast två båtar tävlar, en är utmanaren och en är försvararen som representerar klubben som för närvarande håller cupen. Båda kopparna är kopplade till högt profilerade entreprenörer och sponsorer, så kopparna fungerar inte som visning av båtfärdigheter i sig utan också som insamlings- och ledningshändelser.

Extreme sailing

Det hålls årligen sedan 2007 och är en global miljövänlig serie katamaraner för stadion. Det riktar sig specifikt till åskådare, och evenemanget lockar världsregattas entusiaster. Loppen är kortvariga, cirka 10–15 minuter, vilket gör starten till den mest spännande delen av ett lopp. Banan beror på antalet båtar och vindförhållanden. Det är viktigt för lag att taktiskt utmanövrera varandra, men de kan också få straff under ett lopp. Det sista loppet i serien räknas som dubbelpoäng vilket gör hela evenemanget dramatiskt fram till sista minuten.