Ta båtkörkort

Båtkörkort krävs det att man har om man skall framföra en båt som är större än 12 x 4 meter lång. Ett företag där man kan göra det är E-Navigation i Stockholm. Där kan man ta förarintyg, VHF-certifikat och kustskepparexamen. Kursen är på distans så man kan lära sig allt framför datorn. Men om man vill gå en lärarledd kurs i Stockholm går det också utmärkt. Att läsa på distans är en fördel för den som bor många mil bort och då finns kursmaterialet på plats fort, kurser som passar alla, man behöver inte passa tider utan kan ta det i egen takt, man kan använda datorn, mobilen eller en ipad. Mailsupport som svarar på vardagar inom 24 timmar.

Nu har det blivit väldigt inne med Båtkörkort, så alla möjliga människor frågar efter den kursen. Det är ännu inte ett krav att ha ett Båtkörkort, men det är en jättefin försäkring om att man tagit sitt ansvar som båtförare och dessutom kan känna sig säkrare när man är ute på vattnet. Tyvärr finns det inte så många krav när folk ger sig ut på sjön eller havet i båtar och det är oerhört synd. Man får köra precis hur fort man vill och det är absolut inte bra ifall man kör på stenar som ligger precis under vattenytan eller skrämmer några sjöfåglar. Det kravet som man måste uppfylla är att vara nykter som ansvarig ombord och det hör till sjölagen.

Kustskepparintyg

Kustskepparintyg
Kustskepparintyg

Först när båten blir större än 12 x 4 meter krävs att man har ett intyg, nämligen ett Kustskepparintyg. För att ta detta intyg så krävs Förarintyg båt och en båtpraktik. Ärendet om Båtkörkort har varit uppe i regeringen flera gånger, men än har inget bestämts om det skall bli en lag om detta. Det enda som är bestämt är att inom en snar framtid kommer det att bli obligatoriskt men man vet inte när. Ett företag som också har utbildningar till Båtkörkort är “Svensk båtutbildning”. De har moderna och uppdaterade utbildningar, om man inte klarar kursen första försöket är man välkommen på nästa kurs gratis. Alla lärare har stor erfarenhet av att vara ute till sjöss och till havs. De kan jobba som till exempel sjöräddare eller stridsbåtsförare.

Det finns tre olika klasser på ett Båtkörkort idag och det är 1) 15-årsgräns, skrovet är längre än tio meter och som kör fortare än 15 knop. 2) Båtar som är mer än tolv meter långa och fyra meter breda samt 15-årsgräns 3) Båtar som går i minst 30 knop (kräver att man är 18 år och har behörighetsbevis för fritidsfartyg.) För det mesta sköter sig folk på sjön och i andra farvatten. Här gäller det att visa hänsyn och vara förberedd genom att ha gått kurserna som rekommenderas. Företaget “Sjölotsen” har också utbildning för Båtkörkort och erbjuder att lära ut snabbt hur man dels kör båt men också mycket teori. Man får köra mycket båt i hamnen och lära sig manövrera korrekt. Navigation i skärgården ingår också.