Segla jorden runt

Många drömmer om att besöka och upptäcka jordens alla hörn. Varför inte slå slag i saken och göra detta genom att segla jorden runt? Detta är ett spännande alternativ till att tågluffa men kräver såklart en del erfarenhet och en egen båt. För en turist räknar man med att det tar runt ett år att segla jorden runt om man faktiskt vill stanna och uppleva olika kulturer och sevärdheter utmed vägen.

Att segla jorden runt handlar om att ha en bra planering och såklart ha en ganska stor reskassa sparad som man kan använda under året som följer. Men när du väl genomfört denna fantastiska upplevelse kan du aldrig glömma vyerna eller stunderna i frihet som nästan ingenting kan slå.

Vad innebär jorden runt

Vad innebär jorden runt
Vad innebär jorden runt

För att en segling ska räknas som jorden runt finns det några saker som man ska inkludera för att det ska falla inom denna kategori. För det första måste man korsa samtliga meridianer minst en gång. En meridian är en cirkel som går runt jorden genom alla dess poler. Ett litet äldre ord för detta är på svenska middagslinje.

Sedan finns det också en striktare variant där man även måste passera ekvatorn för att det ska räknas som en jordenrund resa. Men att resa jorden runt ska handla om upplevelsen så planera din resa efter dina mål och vad du vill uppleva längs vägen.

Planera resan

Men för att resan ska bli som planerad så krävs det en längre och noggrann planering över vad din resa ska innehålla, vilken utrustning som behövs samt hur stor reskassa som du behöver ta med dig.

En självklar utrustning är såklart att du ska införskaffa en bra och stabil segelbåt som är ditt redskap för att kunna ta dig hela vägen runt. Den ska vara tillräckligt stor för att klara av dig och din eventuella medpassagerare under upp till ett års tid eller mer och ska dessutom kunna klara av lite hårdare väder i händelse att ni skulle överaskas på vägen.

Ett effektivt sätt att planera din resa på är att med hjälp av en karta markera ut samtliga platser som du ska stanna på längs vägen. Att skriva ner delmål är ett bra sätt att styra upp resan och gör dig mer motiverad.

Eran reskassa ska med fördel vara lite mer än vad ni planerar att använda upp i händelse att båten kanske går sönder. Ni vill heller inte känna er begränsade på eran resa. Detta är ett år då ni ska passa på att upptäcka allting längs vägen och det kostar en hel del pengar.

Hur reser man billigare?

Men man kan uppleva mycket och ändå spara pengar och följa sin budget. Här är några råd för hur du på ett effektivt sätt kan hålla din reskassa flytande längre.

Laga det mesta av maten själv och var noga med vilka råvaror du införskaffar. Köp mat efter säsong och basera din kost på basvaror som ris, pasta eller bönor som är mindre kostsamt men ändå mättande.

Vissa länder är dyrare att besöka än andra. Så inkludera runt 20 länder som är billigare att besöka, där det är billigare att övernatta och köpa nödvändig mat för resan.