Nord west najad

+12345 67879

Nord west najad

2019

Se alla nyheter

Segelsemester på västkusten

Det finns ett talesätt bland seglare i Sverige som lyder “Varför ser man nästan aldrig några svenska seglare i Medelhavet under sommaren? Eftersom alla är upptagen med den fantastiska seglingen hemma.”

Sverige är verkligen ett enkelt och trevligt land att segla i. Allting är tillgängligt och det är fritt. Många kommuner har under senare åren satsat på att bygga gästhamnar på olika strategiska platser som man vet är populär bland båtfolk. Det har givetvis bara gjort platserna mer populära. Tillsammans med min familj valde vi att segla under en vecka på västkusten, den här gången hade vi hyrt båt vilket var smidigare än vi först trott.

Vad vill du ha?

Om man planerar en seglingssemester i Sverige finns det några frågor du kan ställa dig själv innan för att hitta rätt område. Frågorna är: Vad vill du ha ut från din segling? En underbar, orörd kust med ensamma vikar och ostörd natur? Kustbyar med fiske och fantastiska skaldjursrestauranger, barer och aktiviteter att stanna till vid? Beroende på vad man svarar så finns det olika områden att välja. Föredrar man ett stort utbud av ensamma öar och gamla fiskelägen så är norrlandskusten ett bra alternativ, vill man istället också ha lite partyliv så kan Stockholms skärgård eller Västkusten vara ett bättre alternativ. Västkusten blev det alltså för oss.Seglingssäsongen i Sverige är mellan juni och september och söderut faller mörkret bara tre timmar på natten, är man långt norrut blir det inte mörkt alls under högsommaren. Det innebär att det är ljust nästan dygnet runt. På västkusten kan man lätt kombinera ett intrese för mat med seglingen, det finns ett fantastiskt utbud av skaldjur som räkor, hummer, ostron och kräftor. Det finns flera restauranger med Michelin-stjärnor om man vill lyxa till det ordenligt. Smögen är fantastiskt om man gillar denna typ av mat.

Party eller lugn

I området västkusten finns det ett tusental öar med allt från obebodda, rosa granitöar och skär till partyställen som Marstrand där det hålls regattor och kändisfester.Vill man ha lite mer lugn och ro men ändå inte vara helt ensamma så är Kosteröarna och dess marina nationalpark en bra idé. Vi beslutade oss för ett besök där och det var jättemysigt, vi sov över en natt.

En av våra favoriter blev dock Hönö, en liten pärla. Hönö är den största av öarna i Göteborgs skärgård och ligger strax norr om stan. Området kring hamnen på Hönö kallas Klåva, och är centrum på ön, fylld med affärer, restauranger, fritidsbåtar och boende. Där är fullt av liv året runt. Vi badade i havet vid fyren, fiskade krabbor från bryggan och hittade andra fina ställen att fiska. Att spana in fiskebåtarnas fångst var spännande och vi åt mycket gott på restaurangerna. Det är en ö med mycket liv och rörelse samtidigt som det finns många lugna, vackra naturplatser.I Hönö Klåva hyrde vi var sin cykel för att se ön på två hjul, det var riktigt kul för vi hade tagit med oss smaskig matsäck och gott att dricka. En dag att minnas. Vi sov tre nätter på ön och hann även med att utforska Ersdalen naturreservat.

Inget surfande

Kvällarna spenderade vi oftast på båten och bara njöt. Redan innan hade vi bestämt oss för att vara i princip helt offline under resan. Vi stängde av mobildata så vi bara kunde ringa eller bli nådda.En halvtimme varje dag fick vi var och en med surplattan men vi bestämde att vi skulle hålla oss ifrån sociala medier helt. Det var väldigt lockande att lägga upp bilder på alla fantastiska platser vi besökte men till slut insåg vi att det faktiskt går att göra när vi kommer tillbaka. Bilderna blir inte sämre för att vi väntar en vecka med att publicera dem.

Inget surfande

Istället gjorde vi andra saker med den halvtimme vi hade för uppkoppling. Jag kollade mest nyheter, barnen passade på att uppdatera sig på de youtube-kanaler de följer och min fru hon spelade endera någon ordlek, lade korsord eller spelade på någon spelmaskin.Det lustiga var att för var dag som gick kortade vi automatiskt av vår halvtimme uppkopplade, till och med barnen. Så de sista dagarna kopplade vi inte upp oss alls.Sista natten på seglingen spenderade vi i Göteborgs Gästhamn Lilla Bommen som ligger mitt i staden bredvid Göteborgsoperan, med bara en kort promenad till det stora köpcentret Nordstan.Vill du också planera in en segling i Göteborgs skärgård kan webbplatsen Svenska Gästhamnar vara till bra hjälp, det var den för oss.