Köpa din första båt

Funderar du över att köpa din första båt? Toppen! Vi båtägare rekommenderar starkt att de flesta med intresse av båtliv att köpa sin egna båt. Och som tur är för dig väntar en fantastisk artikel med tips och trix som du kan hålla i åtanke när du köper din första båt. Men låt oss börja med att gå igenom processen om att köpa en båt, något som borde starta långt innan du köper din första båt.

Vilken typ av båt?

Vilken typ av båt?
Vilken typ av båt?

Den första frågan du vill ställa dig själv är: vad kommer jag att använda min båt till? Om du inte har funderat på det ännu, föreställ dig själv med en båt. Vad kommer du att göra. Ju mer du funderar över detta, desto enklare kommer det att bli för dig att köpa en båt som passar dina behov. För båtar är specialiserade. Så vilken typ av båt du bör köpa beror till stor del på vad du tycker är roligt att göra när du väl är ute till sjöss. Ta din tid, gör dina efterforskningar. Precis som du inte skulle gå in hos närmaste bilhandlare och spontant köpa en bil, så bör du inte göra det med en båt heller. Fråga dig själv de här frågorna, och svara så sanningsenligt du kan innan du köper och skriver på ett kontrakt för din första båt. Vill du ha en båt som är praktisk och som du kan packa ner i din husvagn under semestern? Kommer du att spendera flera nätter och sova på din båt? Är ditt främsta syfte att underhålla dina gäster på båten med en flaska champagne under solnedgången? Har du barn som kanske vill testa på olika vattensporter som vattenskidor? Svaren på dessa frågor är ett skäl nog att köpa en båt, och beroende på hur du svarar kommer du att vilja köpa en annan typ av båt än du först kanske hade i åtanke.

Oändliga möjligheter

Även efter du har bestämt dig för en typ av båt finns det ännu fler möjligheter och val du behöver ta ställning till. Till exempel. En båt du fraktar via bil hjälper dig att spara pengar då du inte behöver hyra in dig på en hamn, eller förrådsutrymme under vintern. Men varje gång du vill använda den så måste du transportera den till och från vattnet vilket är tidskrävande. En båt som du förvarar i en hamn gör det enklare för dig att åka iväg en weekend och spendera den till sjöss.

Borde jag köpa en begagnad eller ny båt?

Börja med att söka information på internet om prisläget för olika båtar och det kommer inte ta lång tid innan du förstår att det finns väldigt många begagnade båtar till ett betydligt lägre pris än vad en ny båt kostar. Beroende på material på båt så kan även begagnade båtar klara sig väldigt länge trots att de har flera år på nacken. Båtar av aluminium eller fiberglas klarar sig betydligt längre än båtar gjorda av trä som kan ruttna efter ett par år. Men att spara pengar på en billigare båt kan även komma att bli en dyr överraskning. Därför gäller det att du har god koll på vad det är för begagnad båt du köper, och vilka skavanker den kommer med.