Jobba på en lyxyacht

Ett spännande sätt att komma iväg och möta en annan värld kan vara att åka iväg och jobba på en lyxyacht. Här kan man få möjligheten att möta en annan värld som man kanske aldrig kommer i kontakt med annars och som ett extra plus får man lön för att vara iväg och jobba på spännande platser.

Det här är en superyacht

Det kan vara svårt att veta vad en superyacht är eftersom vi sällan stöter på dem i Sverige. En superyacht kostar ofta över en miljard svenska kronor. Det är antagligen det som är en av anledningarna till att vi sällan ser någon i Sverige. För att en båt ska kallas för superyacht ska den vara längre än 30 meter. Ofta är de ägda av en privatpersoner eller en väldigt rik familj. En av de stora skillnaderna mot en färja är antalet gäster eftersom det på en superyacht bara tar max 14 gäster. Längden kan variera mellan 30 meter till 100 meter och en av de största just nu är hela 180 meter lång. Den heter Azzam. De kan ofta vara utrustade med allt från biosalong till helikopterplatta.

Det här är en superyacht
Det här är en superyacht

Jobba ombord på en superyacht

De som äger superyachterna är de som har otroligt mycket pengar. För att livet ombord superyachten ska vara bekvämt och skönt har de personal ombord på yachten. Det brukar handla om en personalstyrka på allt från fem personer upp till 35. Först och främst behöver superyachten en kapten som styr båten ute på havet. Kaptenen har sedan flera olika styrmän och det finns även personer som ser till att däck och båtens utsida är presentabel så kallade deckhands. För att kunna servera mat ombord finns det även kökspersonal och en kock. Det är inte bara ägaren som behöver äta utan även hela besättningen. För att båten ska kunna fungera hela tiden finns det även personal som jobbar i maskinrummet. Precis som det finns personal som tar hand om utsidan finns det personal som tar hand om insidan och det gäller allt från att polera och städa till att servera mat.

För den som vill jobba på en superyacht finns det därför ett stort urval på olika arbetsuppgifter man kan tänkas göra. Självklart krävs det utbildningen för att jobba som till exempel kapten, men de enklare arbetsuppgifterna går att få utan utbildning. Arbetet blir ofta väldigt varierande och det kan handla om så annorlunda saker som att rasta hundar på land när superyachten har lagt till någonstans för att sedan stå och blanda till en drink inne i båten. En annan tidpunkt kan det vara kanapéer som ska serveras eller helt enkelt att göra sysslor som att stryka eller vika tvätt.

Gillar man att ha ett omväxlande jobb och inte är rädd för att vara flexibel i det man gör är det ett perfekt jobb. En av de största fördelarna är att de dagar man är ledig kan man ha hamnat på en väldigt annorlunda plats någonstans i Karibien. Det innebär att man får se och uppleva en helt annan del av världen. Självklart kan man dessutom tjäna pengar och att få upp till 30 000 kr i dricks för en veckan kan mycket väl hända från en kund som är nöjd.