Gästkrönika: Husbåt i London

Under en eftermiddag ungefär en vecka efter jag hade flyttat ombord min husbåt i London hörde jag hur någon knackade på dörren utanför mitt hus. Jag hade lämnat den halvt öppen för att låta frisk luft komma in och när jag gick för att undersöka ljudet såg jag en kvinna stå precis utanför.

”Varför bor du i en husbåt?”

”Ursäkta bor du häromkring” frågade hon. Vi hade parkerat båten vid Little Venice, en välbesökt plats för turister som promenerar bara norr om Hyde Park. Ja, svarade jag. Och hon såg förvirrad ut och pekade mot Paddington. Hon frågade igen: ”Du menar, att du bor här i närheten av området?” samtidigt som jag såg hur två till nyfikna personer närmade sig.

”Nej”, svarade jag och pekade på golvet i mitten av mitt vardagsrum. ”Jag bor här.”

Besökarna som var finska turister hade promenerat vid kanalerna i närheten av London. Och jag bjöd in dem, och lät dem ta foton, och i ett försök att imponera dem med min moderna husbåt, berättade jag att det fanns internet ombord. Och att det var snabbare än det i samtliga av de tre lägenheterna jag tidigare hade bott i, i centrala London. Men de blev inte imponerade. Istället frågade de hur många knopar jag kunde göra. Ingen alls, berättade jag. Det enda jag visste om båtar när jag flyttade ombord en i augusti var att jag själv ville bo i en.

Allt fler väljer att bo i en husbåt

Allt fler väljer att bo i en husbåt
Allt fler väljer att bo i en husbåt

Storbritanniens huvudstad har över 25 mil av vattenväg – inte inkluderat Thames. Och under de fyra senaste åren har antalet människor som bor på en husbåt ökat med över 50%. I mars 2015 var det drygt 3 255 husbåtar i Londons kanaler. Idag är det upp till 8500. Ytterligare två tredjedelar färdas upp och ner från kanalerna och bor på olika platser under en vecka ungefär innan de reser vidare. Två faktorer ligger bakom den här mini-boomen: bostadspriserna i London har vuxit utom kontroll, och nya teknologiska uppfinningar som solpaneler, LED-lampor och mobilt internet gör att personer som bor i en husbåt har tillgång till moderna förnödenheter.

Hur fungerar det rent praktiskt?

Min båt är en flytande enrumslägenhet med ett vardagsrum, ett kök i främre delen, ett badrum och dusch i mitten, och ett sovrum längst bak. En vattentank ger mig tillräckligt med vatten för ungefär två veckor och med två gastankrar har jag tillräckligt med energi för att laga mat under en månad. Elektricitet kommer från båtens centralbatteri. För att använda det slår jag på en knapp, och sedan stänger jag av det när jag inte behöver använda det mer för att undvika slöseri. Solpaneler på taket gör att jag min elektricitet fylls på i jämn takt under dagarna.  Att flytta till en husbåt är det bästa valet jag har gjort i hela mitt liv. Det ger mig en känsla av frihet, att jag har möjlighet att åka vidare när jag vill och se delar av landet som jag aldrig har sett.