Fördelar för kroppen med havsvatten

Ofta läser man att havsvatten ska ha en massa negativa effekter för kroppen, men det finns en massa fördelar också. Man kan använda det för att både få interna och externa fördelar. Personer som har psoriasis kan få det bättre med havsvatten och det kan hjälpa även vid artros och artrit. En annan sak som väldigt få känner till är att havsvatten faktiska kan hjälpa vid ångest. En av de vanligaste anledningarna till att man åker ned till stranden för att ha det skönt och njuta av värmen och att ta ett dopp, men det är få som känner till alla fördelar som havsvattnet för med sig.

Forskning om fördelarna med havsvatten

Forskning om fördelarna med havsvatten
Forskning om fördelarna med havsvatten

Havsvatten är känt sedan länge för dess fördelar i Kina och har använts i över hela 4000 år. Pionjären som riktigt tog fram havsvattnets fördelar var kejsaren Fui-Shi. De första rekommendationerna som kom var att äta olika alger och salter för att bibehålla en bra hälsa. Efter forskning i moderna tid har det kommit fram att havsvatten har komponenter som är otroligt lika människans egna celler. Det var fransmannen René Quinton som först kom fram med forskning som visade på detta, speciellt när det gäller blodplasma.

Annan forskning som bedrevs under den här tiden var den som doktor Jarricot ledde 1910-1950. Under den här tiden kom det fram något som kom att kallas det marina apoteket. Där användes havsvatten som bot mot många flera olika saker. Problem med sköldkörteln var en vanlig åkomma att bota och även kolera, undernäring och andra hudproblem. Havsvattnet kunde hjälpa till att rädda liv på tusentals människor. Det var speciellt barn som fick hjälp av havsvatten och till följd av framgångarna fortsatte det att öppnas kliniker i länder som var utsatta.

Med åren har det kommit fler studier av olika slag och de senaste har visat på att havsvatten till och med kan hjälpa till att rena tjocktarmen. Det ger mer energi rent allmänt, kan hjälpa till för att avgifta kroppen och rent allmänt stärker immunförsvaret. Den senast forskningen är ett projekt i Barcelona där de har tagit personer som har ett missbruk av alkohol eller droger och ger dem behandling med havsvatten. Resultaten har visat sig bli mycket bra.

Havsvattnet fördelar

En av de stora fördelarna med havsvatten är att det är rikt på spårämnen. Bland annat zink, jod och kalium innehåller det mycket av. Dessa komponenter gör att det stärker kroppen allmänt och även huden. Något som vi ofta glömmer är att havsvatten även ger en antibiotisk effekt som hjälper till för att läka sår.

När man badar i havsvatten gör innehållet av jod som finns i det att musklerna får lättare att slappna av. Det gör även att kroppen får lättare att återhämta sig från skador av olika slag och för någon som precis har genomgått en operation kan det underlätta återhämtningen och läkningen. Det finns fler sjukdomar som har en fördel av man tar ett havsbad och det kan gälla problem med lungorna eller helt enkelt om man behöver rensa kroppen från gifter.

Med gott samvete kan du alltså spendera flera timmar på stranden under sommaren eftersom det ger dig och din kropp många fördelar.