Docka en båt

Hur man dockar en båt är en av de grundläggande kunskaperna alla måste kunna innan de ger sig ut till sjöss. Men förvånansvärt många glömmer bort hur man gör, eller gör det på sitt egna sätt, vilket ofta är fel. Därför tänker vi redovisa några av de mest grundläggande sakerna du måste kunna och tänka på när du dockar din båt. Bemästra dessa och du är snart redo att själv ge dig ut på havet alldeles själv!

De första tipsen

De första tipsen
De första tipsen

Du har förmodligen någon gång hört att den viktigaste regeln när du ska docka är: åk aldrig mot dockningsplatsen snabbare än du kan och vill docka med. Med andra ord: om du inte vet hur hårt du kommer att slå i kajen med gör du bäst i att ta det lite lugnare när du dockar. Även om de flesta båtar är byggda för att tåla en rejäl smäll, är det sista du vill att din nyinköpta båt ska få ett hål efter sin jungfruresa. Men det betyder inte att du inte ska använda tillräckligt med gas för att få jobbet gjort. När det kommer till att docka en båt s behöver du alltid använda tillräckligt med gas. Du behöver mer kraft än vind och vågor, och om du inte säger till din båt vad den ska göra, kommer dessa två faktorer snabbt att ta över. Vidare bör du alltid ta en titt bakåt när du sätter backar ut från hamnen. Du behöver inte kolla bak hela tiden – men då man har backat flera gånger och är säker på hur båten rör sig händer det att man glömmer bort att titta bak. Men har du otur är en annan båt på väg ut precis då, eller så har kanske en person ramlat i då. Även den mest erfarna kaptenen följer dessa grundläggande regler även om de har åkt båt i över 20 år.

Häftiga vindar

När det är häftiga vindar till sjöss, var redo att justera båten allt eftersom. Det värsta du kan göra när du är ute till sjöss är att helt lämna båten till att flyta lite var den vill vid kraftiga vindar. Det är vid sådana tillfällen som dina kunskaper sätts på prov, och har du ingen aning om vad du gör är det nu det kommer att visa sig. Vem som helst kan i princip köra en båt på lugna vatten en fin dag. Men endast skickliga personer kan köra en båt under häftiga vindar då vågorna slår hårt mot båten.

Stäng aldrig av motorn

Stäng aldrig av motorn innan du har bundit fast båten vid hamnen. Många personer som inte vet hur man dockar en båt gör misstaget att stäng av båten så fort de är vid hamnen. Men du vet aldrig om en annan person på båten kommer att tappa sin lina, eller om du av någon anledning måste åka ut till sjöss igen. Att ha motorn igång hjälper dig även att justera var båten står om det kommer vindar eller vågor som flyttar din båt.