De mest historiska fartygen genom tiderna

Ända sedan grottmänniskor för väldigt, väldigt länge sedan insåg att trä flyter har havet varit en del av mänsklighetens historia. Från de urkarvade trästommarna, till romarnas roddarskepp vidare till fartygen som drivs av vind, och nutidens superfartyg som drivs av kärnkraft. Faktum är att människan har en aldrig tidigare skådad relation till fartygen. Faktum är att fram till ångkraftens tidsålder hade vi inget annat sätt att transportera människor och gods på förutom med hjälp av båten. Vilken gör det till en av de mest viktiga uppfinningarna i vår civilisation.

Från handel till krigsföring

Från handel till krigsföring
Från handel till krigsföring

De har också fyllt en viktig roll i krigsföring. Med utvecklingen av krigsfartyg som har förnyats varje århundrande sedan urminnes tider är sådana fartyg något som ständigt fortsätter att fascinera oss.  Och visst är det så att det har byggts miljontals skepp sedan vi först började använda oss av båtar. Men det är bara ett fåtal som har lämnat ett stort avtryck på oss genom tiderna. Vissa är ihågkomna för deras symboliska påverkan, medan andra för deras tragiska öden.  Här kommer några av de skeppen vi vill nämna som några av de mest minnesvärda genom tiderna.

Titanic – världens mest kända skepp

Titanic är utan tvekan ett av de mest välkända skeppen genom historien.  Den här lyxkryssningen skulle visas upp som ett av mänsklighetens dåtida underverk när det kom till teknologi men tragedin blev kort därefter ett faktum. Titanic lämnade England den 10 april, 1912 på sin jungfruresa mot New York, för att kort efter sin avresa kollidera med ett isberg och sakta sjunka till havets botten. Många kan inte förstå hur de 2 300 personerna som reste med Titanic hade gott om tid för att hinna evakueras innan skeppet slutligen sjönk ner i havet. Men skeppet hade endast flytvästar för drygt 1 500 av passagerarna och i många av livbåtarna skickades iväg endast halvfulla. Flera hundra personer mötte därför sitt öde i det iskalla vattnet. Titanic blev först återfunnen 1985 där det hittades vila på havsbotten 4 kilometer ner. Sedan dess har flertalet dokumentärer och även spelfilmer gjorts av resan och skeppet som vi för evigt kommer att minnas.

Santa Maria – en resa till den nya världen

Blott 20 meter långt och förmodligen ett väldigt långsamt och rangligt skepp, kan få neka det spanska skeppets påverkan på historien då det förde upptäcktsmannen Christopher Columbus till den nya världen.  Även om Columbus har fått mycket kritik under de senaste år för sin brutalitet mot ursprungsbefolkningen i Amerika kan ingen ifrågasätta det mod och hans kunskaper inom sjömanskap som hjälpte honom och hans besättning att segla över Atlanten redan 1492. Under hans resterande livstid gjorde han inte mindre än 4 resor fram och tillbaka till den nya världen. Idag är skeppet försvunnet sedan länge, men det har byggt inte mindre än 4 likadana skepp. Tyvärr är inga exakta kopior och då det inte finns några ritningar kvar av skeppet kan vi inte vänta oss att en exakt kopia kommer att byggas någon gång.