Båtuthyrning i Sverige

Finns det något härligare än att sitta på en båt en vacker sommardag, att ta en tur ut till skärgården med lunchen packad eller att meta från din roddbåt en regnig eftermiddag. Avundsjukan har säkert lyst från allas våra ögon vid mer än ett tillfälle när solen börjar titta fram och ankaret dras upp ur vattnet.

Man glömmer liksom bort det runtomkring. Att den där båten ska förvaras någonstans under vår långa vinter och att den ska underhållas och kanske ska den målas. Då kan det vara skönt att hyra sin båt. Att bara få vara en del av det där roliga och härliga med en båt och att slippa ordna med underhållet och transporten av båten.

En enkel sökning på internet visar att båtuthyrning i Sverige är något stort. Det finns därför mängder av olika företag och privatpersoner som inriktar sig på uthyrning av allt ifrån kanoter till segelbåtar och motorbåtar. Några av uthyrarna erbjuder dagsuthyrning medan andra fokuserar på längre uthyrning såsom veckor i sträck. Men vem är det egentligen som hyr en båt? Och vad krävs egentligen för att kunna hyra en båt? Vilka kostnader handlar det om?  Och vart kan man hyra? I slutet av artikeln hoppas vi kunna ha gett er svaren på alla dessa frågor.

Många är de som hyr för att ta reda på vad för slags båt som passar en själv innan man köper sin egen båt. I många fall kan det också vara ekonomiskt fördelaktigt att hyra istället för att äga en båt då man slipper tråkiga utgifter såsom exempelvis underhåll, sjösättning, upptagning och förvaring.  I Sverige finns inga generella regler för att få hyra en båt förutom ett kustskepparintyg om båten är större än 12*4 meter. Vissa uthyrningsföretag kan kräva ett förarintyg medan andra inte behöver ha någonting alls av dig som hyr förutom betalt i slutet av uthyrningsperioden.

Att besikta båten ordentligt, finns det skador? Vem står för vad om något händer? och att gå igenom försäkringen innan man skriver på ett avtal är A och O då det finns gott om oseriösa aktörer i uthyrningsbranschen. Vill du kunna välja och vraka på olika båtar är det förstås också viktigt att vara ute i god tid då de populäraste veckorna på sommaren snabbt blir uppbokade, båtarna blir inte bara hyrda av svenskar utan både tyskar och österrikare hyr också gärna båt i Sverige över sommaren.

Kostnader och vart kan man hyra en båt?

Kostnader och vart kan man hyra en båt?
Kostnader och vart kan man hyra en båt?

Det vanligaste och det allra billigaste sättet att hyra båt i Sverige på är genom privatuthyrning, oftast direkt genom den privata ägaren eller genom en förmedlare av uthyrning. Lite dyrare brukar det oftast bli om man bokar genom en professionell uthyrare. Men skulle något gå fel med båten är man nästan helt garanterad till en ordentlig och snabb hjälp för att kunna fortsätta sin semester. Så billig är inte alltid bäst utan det är såklart viktigt att gå igenom alla olika scenarier för vad och om vilka problem som kan uppstå.

Att hitta uthyrare på nätet är lätt och båtarna finns i alla prisklasser med allt ifrån cirka 6000 kronor och uppåt i veckan.