Båttillbehör

Varannan svenska sitter i en båt minst en gång under varje säsong. En femtedel av alla svenskar äger sin egen båt. Det finns runt 1000 båtklubbar runt om i landet och cirka 590 gästhamnar som sträcker sig från Bottenhavet ända ner till Sydkusten och Öresund. Båtliv är helt enkelt en stor och viktig, rentav betydelsefull del av den svenska folksjälen.

Att ha en båt är så mycket mer än att bara ha en båt. Med det menas att det tillkommer så mycket annat nödvändigt och kul för att båtlivet ska bli både roligare och säkrare – tillbehör helt enkelt. Allt som hör ankring och linor till är behövliga för såväl segelbåtar som för mindre motorbåtar. Tågvirke och riggar, fendrar, skot, kättingar och förtöjningslinor måste vara av god kvalitet för att fylla sitt syfte. När det kommer till ankring är ankarspel, svirvlar men även olika linor nödvändiga. Att tänka på angående utrustning i denna kategori är att de ska vara anpassade efter den enskilda båtens vikt. Det blir inget roligt när ankaret inte fixar att ankra på grund av båtens storlek.

Ta hand om båten

Ta hand om båten
Ta hand om båten

Att ha en båt är inte bara att fara omkring på det stora blå. Ett var båtägare är ett stort ansvar som innebär skötsel och kontinuerlig omsorg. En illa skött båt kommer att behöva pensioneras på tok för tidigt, vilket är alla båtägares stora sorg.  Utbudet av tillbehör för att sköta sin bård – för båtvård – är stort, vilket är tur då man alltid kan hitta rätt produkt för sin båts behov. Utbudet är störst för bottenfärger, verktyg, lackfärger, fogmassa, lim, rengöringsmedel, vax, rubbning, spackel, tätning, grundfärger och trävård. Oljor för olika trädtyper, färger för rätt vattentyper och underlag, rätt verktyg för rätt ändamål – skillnaderna mellan båtarna är större än vad man kan tro. Angående pris är det lite vad man kan tänka sig att betala som avgör. Genomgående är det oftast så att man får det man betalar för. Köper man en färg på macken kan det vara av en något sämre kvalitet.

När det kommer till motorn på en båt är tillbehören vitt skilda beroende på vilken motor man har, precis som med en bilmotor. Parallellen till bilmotorer kan även dras när det gäller motorolja och andra typer av fett, bränslen och smörjmedel – de flesta produkterna passar för de flesta motorerna. En motor måste hela tiden skötas på en båt eftersom den hela tiden kommer i kontakt med vatten och i vissa fall även salt. Slitaget är ständigt, vilket kräver desto mer omsorg.

Bekvämt ombord

Större båtar har alltid övernattningsmöjligheter. Tillbehör och utrustning för att få till den där mysiga känslan finns naturligtvis också på marknaden. Ventilation, köksutrustning, toalett och VVS i allmänhet, värmare, kylskåp och frysboxar med mera går att investera i för att utöka bekvämligheten i båten.

Flytväst är ett viktigt tillbehör i båtarnas värld. När man köper en flytväst måste man tänka på vem det är som ska bära den. Barnvästar skiljer sig markant från västar för vuxna. Dessutom kan det finnas skillnader mellan flytvästar för kvinnor och män. Lite beroende på smak kan olika märken kännas skönare. Tänk dock alltid på vikten på bäraren, så västan kan hjälpa personen att flyta.