Båtskolor i Sverige

För att du ska kunna vara på sjöss och vara säker för dig och din omgivning finns det en mängd olika båtskolor som erbjuder enklare och även längre utbildningar för olika områden som till exempel navigation och segling. Men det finns också kurser för dig som vill ha förarintyg, båtkörkort eller liknande.

Vi rekommenderar att se listan över Sveriges olika båtskolor. Där kan du se mer information angående den utbildning som du är intresserad av men också se vad som erbjuds i ditt område. Att vara en bra båtförare är detsamma som att köra bil. Det handlar om att kunna hantera fordonet på rätt sätt och ha miljö och omgivning ständigt i åtanke för att du och andra ska vara säkra och för att minimera olyckor.

Vad kostar det

Vad kostar det
Vad kostar det

Beroende på vilken utbildning du är intresserad av har du olika prisnivåer. Att införskaffa ett båtkörkort kan kosta alltifrån några tusenlappar beroende på hur många kurser du går, vilket område du ansöker för och vilket kursmaterial du behöver för din utbildning. Vi rekommenderar att kika på lite olika alternativ för att hitta en som passar dig bäst.

Seglarutbildningar är längre och mer tidskrävande då den omfattar fler moment. Detta gör att den är lite mer kostsam än att enbart ansöka om ett båtkörkort. Jämför olika utbildningar för att hitta en som erbjuder det bästa priset. Men som också inte är alltför långt att åka till.

Vilka olika utbildningar finns?

De vanligaste båtkurserna är att antingen gå en utbildning för att få ett förintyg eller båtkörkort. De flesta båtakademier erbjuder någon form av denna utbildning där du lär dig läsa sjökort, styrteknik och vad man ska tänka på för att vara en bra båtförare.

Sedan finns det även en mängd olika kurser för dig som vill börja med segling. Dessa kurser inriktar sig då på att lära dig hur man seglar på ett säkert sätt, läser av sjökort och trafiken till sjöss. Segelbåtar är svårare att hantera då det krävs att man också är kunnig i vindriktning och är då en lite längre utbildning till skillnad från den ovan.

Varför behöver man ett båtkörkort?

När man befinner sig i en båt ska man ha i åtanke att man faktiskt sitter i ett fordon, likt en bil eller flygplan och det krävs därför att man följer trafikreglerna och sjökorten för att framföra fordonet på ett säkert sätt.

Det finns idag ingen lag på att man måste ha ett förarintyg eller båtkörkort som det också kallas för att beviljas att äga och köra en båt. Dock krävs detta om man kör en båt som är större än 12 x 4 m. För detta krävs det att man har blivit godkänd för både ett förarintyg och ett kustskepparintyg.

Riksdagen pratar om att man trots allt ska ändra denna lag om förarintyg då det händer många olyckor pågrund av vårdslöshet på vattnet och att de flesta som kör en båt faktiskt inte känner till hur man läser av ett sjökort eller framför fordonet på ett säkert sätt.

Var noga med att enbart köra båt där du känner till vattnet om du inte vet hur man läser av ett sjökort. Detta för att hålla dig, dina medresenärer och omgivningen säker när du befinner dig på sjön.