Båtluffa med hela familjen

Att båtluffa är ett trevligt och spännande sätt att resa på om man vill se och uppleva mycket på sin resa. Naturligtvis går det också att båtluffa med familjen och då även med barn som är mindre. Barnen behöver kunna orka gå och bära lite packning bara. Något som skiljer sig mellan att båtluffa som vuxen eller med barn, är att med familjen så krävs det lite extra planering.

Detta för att barnen ska orkar med hela resan under båtluffen och att de ska känna sig säkra. Svårare än så är det egentligen inte. Har man båtluffat tidigare så har man lite koll på vad som behöver planeras, men är man nybörjare och aldrig har luffat runt öar så kan det vara bra att ta del av tips för att underlätta sitt resande. Speciellt om man har sina barn med sig.

Välja vilka öar

Välja vilka öar

Det vanligaste och populäraste är att öluffa runt de grekiska öarna och då finns det gott om öar att välja och vraka mellan. I och med man reser med barn bör de öar familjen besöker vara barnvänliga och lätta att ta sig mellan med bra båtar. Sedan är det en fördel att det finns skojiga och intressanta sevärdheter och aktiviteter ni som familj kan hitta på.

Boka flygresor

När man väl vet vilka öar man ska besöka är det dags att boka flygresor till och från ögrupperna. Ta reda på vilka flygplatser som ligger närmast och ska familjen öluffa bland de grekiska ögrupperna kan Aten vara en utmärkt flygplats att utgå från till en början, för att sedan ta sig till Pireus som är hamnstaden som ligger strax söder om Aten. Från Pireus hittas de flesta båtlinjerna som går mellan öarna. Sedan gäller det att kontrollera att sista östoppet har en flygplats så att man kan flyga hem därifrån.

Boka färjor och boende

Det är speciellt viktigt att boka in familjen på färjor och framför allt boende som passar barnen. Vilket gör att man hela tiden vet vilka båtar och vart man ska bo under hela resan. Förr var det mycket enklare, då det räckte med att hoppa ombord på en färja och sedan fixa ett boende när man kom fram. I och med att luffa mellan öarna är så populärt krävs det att bokningar görs. Fördelen är att bokningarna kan göras via nätet. Se bara till att ha bokningsbekräftelserna med er.

Hur lång båtluff?

Det beror helt och hållet på hur mycket barnen orkar med och är det första gånger bör man kanske ta det lugnare. Det viktigaste är att familjen har roligt och få uppleva många nya saker, så egentligen har inte antalet öar eller hur lång luffen är så stor betydelse.

Luffa med ryggsäck eller?

Visst är det praktiskt att luffa runt med en ryggsäck, men givetvis är det inte något måste. Med tanke på att det finns många små och praktiska resväskor så kan både barnen och de vuxna ta hand om sitt eget bagage.

Fixar barnen öluffning

För att ta reda på om barnen fixar att öluffa kan man alltid testa att luffa på hemmaplan i de svenska skärgårdarna. På så sätt får man reda på om barnen gillar det eller inte och framför allt klara av att luffa mellan öarna utan några större besvär.