Båtlivets fördelar och nackdelar

Vi har tur i Sverige, tur genom att ha så mycket kust omkring oss. Men det är ju inte bara en kust, det är också en helt otroligt vacker kust och den sträcker sig hela vägen från Luleå uppe i norr ner till bland andra städerna och områdena runt omkring Gävle, Stockholm, Gotland och Bohuslän. Gillar man att åka båt så har man hamnat rätt men är man inte så peppad på att spendera dagarna på böljan blå så kan det tyvärr bli jobbigt. Vi har redan nämnt den fantastiska svenska kusten, men vad finns mer? Finns det egentligen andra för och nackdelar med båtlivet? Om några alls?

Spendera dagen ute till sjöss

En solig sommardag sitter nog de allra flesta och suckar lite lätt avundsjukt mot familjen eller kärleksparet som sitter och glassar i sin båt. Det ser förmodligen både lyxigt och roligt ut att ha en båt. Att ha ett flytande hem som man kan flytta runt på efter dagens behov eller varför inte efter väderleken kan kännas som något många gärna trånar efter. Såklart att det är lyxigt och underbart om vädret är bra och plånboken är relativt tjock men faktum är att många som sitter på den där båten ute på vattnet känner att kostnaden tyvärr begränsar dem i sitt användande. Det krävs tyvärr en relativt stor insats för att överhuvudtaget kunna skaffa sin båt. Att underhålla båten är en annan stor post och att köra båten är ett helt annat kapitel. Trots det visar färsk undersökning att var femte svensk gärna vill köpa en båt inom de närmaste 5 åren.

Spendera dagen ute till sjöss

Många kan dock tjäna pengar på sin båt då man genom båten också har ett boende vart man än reser till. Att slippa betala för exempelvis dyra hotellrum är såklart en stor fördel när det kommer till att resa runt med båt.

Miljövänligt leverne

Genom att äga en båt bidrar man såklart till ett mer miljövänligt leverne. De allra flesta som befinner sig en längre period på båten lever ett mera hållbart men också ett mer energieffektivare liv. Genom att använda mindre resurser på land och desto fler rengöringsmedel som är miljövänliga bidrar du naturligtvis till ett positivt miljötänk. Har du dessutom båten förtöjd och spenderar mestadels av tiden parkerad på ett och samma ställe så blir du inte bara miljövänlig utan du sparar också lite extra pengar.

Vad händer med egentiden?

På en båt finns av naturliga skäl väldigt lite möjlighet och väldigt lite utrymme till just egentid. Är man en person som behöver mycket egentid är kanske inte en båt för dig, om du nu inte aktivt väljer att åka ut ensam på båten. Att behöva gå på toaletten diskret är relativt svårt om man är fler än två stycken personer. Lägg också till att den där toaletten ibland också behöver tömmas, bara det kan få den mest ihärdiga entusiasten att backa. Oavsett så finns det såklart både fördelar och nackdelar med båtlivet men vad man står ut med och vad man får igen är dock vad som räknas i slutändan.