Båtklubbar i Sverige

Att ha en egen båt, att kunna ge sig ut på havet eller sjön när man helst behagar, att bli ett med naturen  att kunna upptäcka de små orörda pärlorna i den svenska skärgården – det är frihet. Charmen med att vara båtägare är något som allt fler människor i hela landet har börjat få upp ögonen för. Konstigt är väl knappast rätt ord för denna utveckling, då vatten, havet, sjön med  hjälp av båten är ett fantastiskt sätt att spendera sin fritid på.

När man har en båt är det inte sällan man väljer att vara medlem i en båtklubb. En båtklubb är helt enkelt en organisation som skapats för ett bestämt område där båtägare tillsammans kan vara med och utveckla båtlivet, hamnarna, båtmiljön och båtgemenskapen.

Båttäthet i Sverige

Båttäthet i Sverige
Båttäthet i Sverige

I Sverige finns skärgårdar som tillsammans skapar ett av världens största skärgårdsliv. Tillsammans med havsvatten har kanaler och större sjöar gjort båtägandet mer än populärt. Att på något sätt ha koppling till en båt är lika vanligt som att ha en sommarstuga i Sverige idag. Det finns färska siffror som pekar på att mer än 50 procent av alla svenskar åker med en privat fritidsbåt minst en gång per säsong, det är alltså minst 5 miljoner svenskar. En minst sagt häpnadsväckande siffra. Man brukar säga att det går ungefär sju personer på varje fritidsbåt i Sverige. Det är en hög båtägartäthet, högre än de flesta andra länderna i världen. Antalet båtägare är något mindre, men ligger ändå på runt 2 miljoner.

Båtklubbar som folkrörelser

Har man en båt som det går att övernatta i är det inte ovanligt att man går med i en båtklubb. En båtklubb gör det möjligt att låta sin båt ligga vid klubbens egna hamn. Även enklare båtar och dess ägare kan naturligtvis också vara medlemmar i en båtklubb.

Idag finns det cirka 1000 båtklubbar från norr till söder. Medlemmarna i alla dessa klubbar uppgår i ett antal av 250 000. Att var medlem i en båtklubb är att var med i en av Sveriges största folkrörelser. I stor uträckning är allt arbete som utförs i dessa tusen klubbars namn helt volontärmässigt och bygger på ett brinnande intresse snarare än vinst.

Tillsamman i en båtklubb brukar skötsel och utveckling förbättras för den enskilde båtägaren. Tillgång till mer och fler båtrelaterade nödvändigheter som större bryggor, fler möjligheter till förbättrade faciliteter och resurser i hamnen och självklart en ovanligt sammansvetsad sammanhållning är allt som ofta resultatet av en välfungerande båtklubb.

Att vara båtägare eller att helt enkelt ta del av båtlivet på ett eller annat sätt är inget som bara en viss grupp av personer sysslar med. Intresset är spritt upp och ner i åldrarna, liksom upp och ner i landet. Alla samhällsklasser lockas av vattnet och båten, vilket går att se när man granskar vilka personer som är med i bland annat båtklubbarna i landet. Det stora intresset gör att klubblivet blir allt bättre. Fler och fler månar om sin och andras båtar, om den gemensamma hamnen, om båtlivet i stort och självklart – om den svenska naturen.