Båtförsäkringar

En båtförsäkring bör alla ha som skall färdas i sin båt på sjön, men även för skador som inträffar på land. Hos försäkringsbolaget IF kan man välja mellan en stor båtförsäkring och en vanlig båtförsäkring. Denna försäkring gäller även för den som låter sin båt ligga kvar i vattnet på vintern. Den gäller för bogsering och assistans, alltså kostnaden för vad en bogsering kostar om man råkar ut för en skada. Man får rabatt på försäkringen upp till 25 procent och försäkringen ersätter oförutsedda fel på motorer om de är yngre än 25 år. Försäkringen gäller för till exempel: Rättsskydd, uppläggning och transport, bogsering, maskinskada, radio och elektrisk utrustning.

ICA har en båtförsäkring som kan ge bonus på deras varor. Om man har en båt vars motorgaranti har gått ut på kan man köpa till en extra maskin och elektronikförsäkring hos dem. Den ersätter alla skador på motorn, navigations-utrustningen och ankarspelet. Denna försäkring får man köpa om motorn är max tio år gammal och den gäller sedan fram tills motorn är tjugo år. Den kund som har ett ICA-kort eller ett bankkort hos ICA får rabatt på hela försäkringsbeloppet. Här gäller försäkringen för bland annat: Assistans, sjöskada, allrisk, uppläggnings och transportskada, ansvar och personligt lösöre.

Svenska sjö är ett annat försäkringsbolag som har över 247 000 nöjda medlemmar. Den gäller var du än är, som att korsa hav, seglar i OS eller är på lugnt vatten. Här kan man vara: “Hel ej medlem”, “Hel medlem” eller hel “Plusmedlem”. Saker som försäkringen täcker på alla tre är: Personlig utrustning, sjöassistans dygnet runt, stöld/skadegörelse, elektronisk utrustning, uppläggning/transport, rättsskydd, 3 pbb och mycket annat. Här finns också många tilläggsförsäkringar på olycksfall, släpjolle upp till 30 000 kronor, utökat skydd för elektronik och mycket mer.

Segelbåtar, motorbåtar och vattenskotrar

Segelbåtar, motorbåtar och vattenskotrar
Segelbåtar, motorbåtar och vattenskotrar

Alandia har båtförsäkringar och den gäller för segelbåtar, motorbåtar och vattenskotrar. Man kan anpassa sin försäkring här så att den blir skräddarsydd för de behov man har. Har man en halvförsäkring här gäller stöld, rättsskydd, skadegörelse och skydd för brand. Tar man en helförsäkring gäller även skydd för sjöskador och tar man en tilläggsförsäkring gäller även skydd mot maskinskada. Denna försäkring gäller när du kör själv, har lånat ut båten, under förvaring, vid transport och uppläggning. Om båtmotorn eller båten blir stulna i ett låst garage behöver man inte betala någon självrisk. Det är samma skydd på försäkringen hela året, oavsett om båten ligger på land eller i vattnet.

På Insplanet kan man jämföra priser på olika båtförsäkringar och göra sitt val utifrån detta. Man skall känna sig trygg när man tecknar en försäkring både när båten är i vattnet men även ligger uppe på land. Här kan man jämföra vilka skydd som ingår i olika försäkringar, vilka priser och villkor som finns. Här får man experthjälp på detta område. Här får man även veta vilka tillval man kan och bör göra för sin båt. Enda skillnaden på en båtförsäkring och en bilförsäkring är att det inte finns någon lag som säger att man måste ha försäkring på sin båt. Men vill man känna sig säker både när det gäller båten, men framförallt om olyckan är framme, behöver man teckna en bra försäkring för sin egen skull.