Båtböcker

Visserligen lär man sig mycket om att vara på sjön och om båtar genom att i praktiken färdas på dem och pyssla och syssla med dem. Men om man ska vara ärlig så är det helt omöjligt att ständigt hålla på med sin båt. Inte nog med att tiden inte räcker till, kroppen kommer också att bli lite trött och säga ifrån. Men vill man likväl vältra sig i båtlivets sköna värld finns det inget som hindrar. Tack vare det skrivna ordet och boktryckarkonsten kan man gotta ner sig i båtens allra mest teoretiska bitar med en härlig båtbok.

Utbudet är brett. I vissa fall kan en båtbok bara handla om att tillfredsställa båtälskaren genom att visa inspirerande bilder på havsvyer, på olika destinationer och inte minst olika typer av båtar. Som ett album med sina idoler, där idolerna inte heter Pikachu från Pokémon eller Elvis Presley, utan snarare är amerikanare som Bayliner-motorbåtar, franska katamaraner från märket Alliaura, italienarnas yachter från AB yachts och kanske en och annan gammal goding i form av skönheter från Riva eller österrikiska Frauscher.

Teori när den är som bäst

Majoriteten av alla böcker om båtar är dock teoretiska, nästan som läroböcker med bra och ingående information. Många böcker är allmänna, då väldigt många regler, råd och tips gäller för alla båtfarare oavsett segelbåt, eka eller motorbåt. Andra böcker är specialiserade. Böcker om segling, om motorbåtar, om katamaraner, om jollar, om kanoter… ja, om alla båtar finns det minst en bok.

Teori när den är som bäst
Teori när den är som bäst

En del allmänna båtböcker behandlar hur man navigera på sjön. Detta kan var praktiska kunskaper att ha införskaffat innan man ger sig ut för att bruka sina kunskaper. Andra båtböcker är skrivna om vissa rutter som man kan ta, var man kan lägga till, vilka semesterpärlor som finns på turerna och var det kanske kan vara smart att hålla en extra koll efter grund och stenar. Båtböcker om Sveriges största kuster, skärgårdar och kanaler är inte få. Bara om Göra Kanal måste det finnas ett hundratal

För den som inte vill läsa sin båtbok från pärm till pärm finns det även handböcker för båtägare. Dessa innehåller inte sällan evenemangstips, kalendrar för sitt båtår där man själv kan fylla i och information om mässor och tävlingar i temat. Flaggbetydelser, vanliga regler, en del sjökort, knopanvisningar, allemansrättens regler på sjön, tips på hur man klär sig och hur man lagar mat. Detta tillsammans med annat smått och gott gör båtboken till något av en aktiv läsning.

Båtböcker för nybörjare

För alla som inte har en båt än finns det också en massa bra båtböcker. Ofta belyser nybörjarböcker hur man ska tänka innan sitt båtköp för att köpet ska bli rätt. Segelbåt eller motorbåt, 16 meter eller 24 meter, stor hytt eller ingen hytt alls, med mera. Ett båtköp är en stor investering som kräver stor eftertanke innan man skrider till verket. Med rätt vägledning blir det så mycket bättre.

Att komplettera sina praktiska båtkunskaper med teori från en bok är ett smart sätt att bli mästare på vattnet. Dessutom kan man undgå en hel rad med misstag om man i stället för att lära sig den hårda vägen genom ett klavertramp, läser om det.